Mencendorfa nama – muzeja jumta un fasādes darbi

Pasūtītājs:
VAS Valsts nekustamie īpašumi
Realizācijas laiks:
2017/08 - 2017/11
Objekts un adrese:
Grēcinieku 18, Rīga
Veiktie darbi:
Jumta seguma maiņa, restaurācija un fasādes vienkāršotā atjaunošana
Kategorija:
,

Apraksts

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis ēka “Dzīvojamā ēka”(Mencendorfa nams) (valsts aizsardzības Nr. 6582) Grēcinieku ielā 18, Rīgā, ēka atrodas UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas “Rīgas vēsturiskais centrs”, valsts nozīmes arheoloģiskā pieminekļa “Vecrīgas arheoloģiskais komplekss” un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa “Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs” teritorijā.

Jumts bija sadalīts “A” un “B” daļā. Kur nepieciešams bija nostiprināti izkļāvušies jumta konstrukcijas mezgli. Abām jumta daļām tika demontēts esošais jumta segums, jumta pieslēgumi, tās jumta daļas kuras bija paredzēts siltināt ar celulozes siltumizolāciju, tika demontēts jumta zemsegums, pildijums starp esošajām konstrukcijām un iekšēja apdare, rezultātā pilnībā atsedzot jumta nesošo konstrukciju elementus, atsegtās konstrukcijas tika apsekotas lai konstatētu to kvalitāti un nestspēju. “A” jumta daļai starp Grēcinieku ielas 20 nama gala sienas un atjaunojamās ēkas jumtu tika atjaunota esošas teknes ejas pamatne, teknes virsejā slānī tika uzstādīts inovatīvs elektrību vadošs hidroizolācijas apakšklājs Controlit GS, ūdens necaurlaidības kontrolei.  Tika atjaunotas ēkas lietus teknes un notekas “A” jumta daļai jumta segumam izmantoja jaunos Vācu firmas “NELSKAMP” dakstiņus, pēc vēsturisko dakstiņu parauga. “B” jumtu daļā tika montēti atgūtie dakstiņi, kas ietilpst veco Rīgas dakstiņu kolekcijā, tie tika montēti ar Rīgas vēsturiskajiem jumtiem tipisko pieziedumu ar javu.

Tāpat arī fasādes virsmas tika attīrītas, nestabilās mūra daļas pārmūrētas un atjaunots kaļķu javas apmetums, visai fasādei tika atjaunots krāsojums. Virsma tika apstrādāta ar spēciālo kaļku krāsu vēsturiskajiem fasādēm.

Atjaunotais jumta laukums: 530 m2

Atjaunotās fasādes laukums 400m2